Introductie:

De Lachende Lama is een eenmansbedrijf opgezet als organisatiebureau DoDo productions in 1998 door Dolf Bekx. Na 7 jaar kwam de overgang naar theaterbureau. Met Acteur.nl presenteren wij ons met een groter samenwerkingsverband en De Lachende Lama richt zich specifiek op ludiek improvisatietheater voor communicatie en vermaak. De combinatie theater en entertainment als communicatiemiddel is daarmee onze specialisatie.

Leer meer over Dolf Bekx

Het concept:

De Lachende Lama heeft een wisselend bestand van zo’n 40 improvisatietheater spelers op (redelijk) hoog niveau. De spelers hebben allemaal hun eigen specialisme waarin ze worden ingezet. Elke act kan dus door iemand anders worden uitgevoerd. Sommige spelers beheersen alle vier onze vak gebieden; Zakelijk en communicatie theater, Feesten, Straattheater en Kindertheater.

Zakelijk- en communicatie theater

Gezien de achtergrond van de oprichter, het paradepaardje van De Lachende Lama. In de belevingseconomie is de combinatie acteurs/entertainment met live communicatie een steeds meer gekozen vorm om een doel te bereiken. We worden regelmatig ingezet bij veranderingstrajecten. Verandering is weerstand en De Lachende Lama haalt een stukje van die weerstand weg. Maatwerk is onze standaard.

Ga naar: Maatwerk acts of Zakelijke acts

Feesten en partijen

Iedereen kent wel de lakei aan de deur, de butler aan de tafel of de fotograaf op feestjes. Het is entertainment in de vorm van improvisatietheater.

Ga naar: Feest acts

Straattheater

Een specifieke vorm van theater is straattheater. Je probeert mensen te raken met je spel, maar tegenwoordig zijn veel mensen te gehaast om hiervoor de tijd te vinden. Met onze interactieve speelstijl weten we een combinatie te maken van entertainment en het kunstzinnige theater. Als we de aandacht hebben kunnen we proberen wat meer diepgang te creëren, maar soms is ‘gewoon leuk’ het hoogst haalbare.

Ga naar: Straattheater

Kindertheater

De Lachende Lama speelt haar interactieve kindertheater voorstellingen voornamelijk met 2 spelers. We noemen het meeleeftheater, sommige kennen het als meespeeltheater. De kinderen mogen roepen, meedenken, zingen, dansen en uitbeelden tijdens onze voorstelling. De opbouw is een standaard theater opstelling.

Ga naar: Kindertheater

Speelstijl:

Onze speelstijl is in het kort gezegd improvisatietheater als typetjes. De Lachende Lama speelt (voornamelijk) ludiek, mobiel, interactief, improvisatietheater op elke gewenste locatie.

Ludiek:

Ludiek, of speels, hoeft niet altijd super grappig te zijn. Ons werk wordt soms wel eens verward met cabaret, maar we zitten ergens tussen clownesk en cabaret in. Wij spelen doorgaans improvisatietheater vanuit een typetje waardoor allerlei ludieke situaties ontstaan. Tegenwoordig worden we ook steeds vaker als meer authentieke acteurs ingehuurd. En ook al zijn we vaak grappig, het is niet ons ultieme doel om de lach te halen. We maken graag impact met visual comedy maar ook met woordgrappen.

Mobiel:

We werken meestal tussen de mensen, rondlopend mobiel met of zonder attributen. We hebben ook een aantal podium acts, maar de hoofdmoot is dus mobiel.

Interactief:

Interactie is een sleutelwoord van ons spel. Zonder interactie is het ‘jij doet leuk en wij kijken’, en dan is het met improvisatietheater snel afgelopen. Een meewerkend publiek helpt dus enorm om een goed optreden neer te zetten, maar dit is ook weer geen noodzaak. Wij weten de aanwezige beleving te manipuleren en creëren daardoor altijd bijzondere situaties.

Improvisatietheater:

De kern van improvisatietheater is accepteren. De acteur/entertainer maakt deel uit van de beleving van dat moment en probeert deze te beïnvloeden en geleidelijk naar een andere beleving te komen. Natuurlijk kun je mensen manipuleren met theatertechnieken om een bepaalde kant op te gaan. Maar uiteindelijk zal de speler moeten accepteren wat de omgeving ermee doet. Improvisatietheater is dan ook altijd afhankelijk van vele factoren. Dit maakt het juist spannend en leuk om mee te maken. We zijn hierdoor bijna altijd gepast in elke omgeving omdat we ons voortdurend aanpassen aan elke situatie. Vervolgens weten we deze op ludieke wijze weer te veranderen met nieuwe impulsen.

Elke locatie:

Wij hebben geen eigen accommodatie, maar komen naar u toe waar u ook zit. Aangezien wij mobiel improvisatietheater spelen maakt het ook niet uit waar we terecht komen. We werken simpelweg met de ruimte en materialen die we tegen komen. Alleen voor onze podiumshows is afstemming wenselijk, maar ook daar komen we samen wel uit.

De naam: De Lachende Lama

Het is eigenlijk heel simpel. Als je het omdraait krijg je la’ma lachen, en dat is onze core business. Regelmatig noemen klanten ons in meervoud; De Lachende Lama’s. Natuurlijk logisch als je met meer spelers op pad bent, maar dus niet de officiële benaming. We waren eerder met onze naam dan het bekende TV programma De Lama’s op BNN, maar het is wel een grappige toevalligheid.

Theater op bijzondere momenten

De Lachende Lama speelt vrijwel altijd op plaatsen waar iets speciaals aan de hand is. Voor ons zijn dit geweldige aanknopingspunten om iets extra’s te doen. In sommige gevallen ook juist niet. Beroemdheden en hoog geplaatste mensen worden soms een beetje nerveus als er een ‘typetje’ rondloopt. Dat is bij ons niet nodig. Wij behandelen iedereen met respect en houden in sommige gevallen liever te veel afstand dan te weinig om ‘publieke figuren’ te beschermen. Of we zoeken de mensen vooraf op om even door te spreken wat we willen doen om zo tot een leuke interactie te komen. Bij veel andere momenten zoeken we juist de grenzen op als het gaat om ludiek entertainment om zo unieke situaties te creëren waar mensen het nog lang over zullen hebben. Uw doelstelling wordt onze doelstelling en we zullen in onze rol proberen hier het meeste uit te halen.

Korting

Wij geven u direct de beste prijs die wij u kunnen geven. Dat is gewoon het allereerlijkste voor u. Korting komt wel voor bij bureaus die als mediator fungeren, wanneer u gebruik maakt van grotere afname of wanneer het voor een goed doel is (zie onder). Wij werken uitsluitend met (semi)professionele spelers. Qua prijs zitten we globaal in het middenkader, qua dienstverlening zitten we hoger met onze improvisatietheater spelers. Dus niet altijd de goedkoopste, maar wel het meeste waar voor uw geld.

Goede doelen

Sinds 2008 zijn wij actief met het ondersteunen van micro-kredieten via KIVA. Sinds 2017 hebben we onze eigen groep. Bekijk het hier https://www.kiva.org/team/the_laughing_llama

Sponsoring

Wekelijks krijgen wij verzoeken van organisaties en goede doelen om bij hen gratis te komen spelen. U zult begrijpen dat wij dat graag zouden willen doen, maar dat dit simpelweg niet haalbaar is. De Lachende Lama is een commercieel entertainmentbedrijf met het hart op de goede plaats. Dat wil zeggen dat we eerst onze eigen boterham moeten verdienen voordat we iets weg kunnen geven. We geven dan ook een hoge korting aan goede doelen die wij willen ondersteunen.

Onze visie op goede doelen