De kunst van improvisatietheater

De kunst van improvisatietheater

Binnen het entertainment heb je vele verschillende kunstvormen. Zangers, muzikanten, DJ’s, dansers, steltenlopers, vuurspuwers, goochelaars, sneltekenaars, acrobaten, en ze hebben allemaal één ding gemeen. Ze beoefenen een duidelijke herkenbare kunst.

Bij improvisatietheater is dat uiteraard ook het geval, maar wordt erg onderschat en is soms zelf onbekend. Het spelen van theater op basis van improvisatie is vooral bekend als workshop en in podiumshows zoals het bekende tv programma De Lama’s. Er wordt geen script gebruikt, men werkt met suggesties uit het publiek. Spelers zijn uit op samenwerking, vullen elkaars spel aan en mogen niets blokkeren. Binnen het entertainmentcircuit wordt het een toegepaste kunst. Bij improvisatietheater en het spelen van typetjes wordt het voor sommige mensen te abstract. Het wordt dan gezien als een clown. Het is een vorm die zowel voor comedy ingezet kan worden als voor ‘gewoon’ acteren. Weliswaar spelen we vaak clownesk, maar bij improvisatietheater is het kijken waar de situatie om vraagt.

Als lakei op een feest worden we doorgaans zeer gewaardeerd, maar in zeldzame gevallen krijgen wij de vraag ‘doe eens leuk’ of ‘kun je ook goochelen?’, de kunst is juist om de sfeer te verhogen zonder dit soort trucjes. Bij het spelen van improvisatietheater op feesten moeten de entertainers en acteurs goed aanvoelen wat de beleving is van dat moment. Hoe komen mensen binnen en waar willen wij ze hebben? Om daar vervolgens hun spel op aan te passen. Het zijn sfeermakers, echte entertainers die het feest tot op een hoger plan brengen. Het ‘Less is more’ principe is hier soms van toepassing. Maar op sommige gelegenheden moet er gewoon over de top geëntertaind worden en worden alle trucjes er gewoon bij gehaald, omdat de situatie daar om vraagt.

Door het inzetten van professionele typetjes en entertainers maakt u optimaal gebruik van de creativiteit en de kunst improvisatietheater in plaats van ‘er stond een man in een pak aan de deur’. Je maakt een daadwerkelijke indruk op mensen die blijft hangen. Geen wonder dat professioneel improvisatietheater en typetjes worden ingezet bij communicatie toepassingen en door communicatiebureaus.

In het bedrijfsleven moet men zichzelf blijven vernieuwen. Stilstand is achteruit gang. Improvisatietheater kan daarbij een goede oefening zijn. Scherp blijven en open staan voor veranderingen. Je direct kunnen aanpassen aan een nieuwe situatie. Het zijn herkenbare punten van improvisatiespel en uitermate handig bij zakelijk klantencontact of het aanvoelen en aanpassen van de sfeer in uw bedrijf. Er worden vaak regels gemaakt door bedrijven, maar als we stoppen met nadenken missen we ons doel wel eens. Daarom is het goed om scherp te blijven en de regels te interpreteren waarvoor ze bedoeld zijn.

Net als in de jazz is improvisatie een vorm waarin vertrouwde trucjes achterwege worden gelaten en waar de theaterspeler zich helemaal overgeeft aan de impulsen van het moment. Het is daarmee heel persoonlijk, authentiek op gevoel en heeft daarmee een grote impact.

Dolf Bekx – De Lachende Lama

Reageren